Potápění u jezera Attersee

O první jarním víkendu jsme navštívili jezero Attersee v Horních Rakousích. Počasí nám přálo, a tak nás v pátek uvítala klidná hladina jezera a jasné slunečné počasí s teplotami 18 °C. Paráda. Ubytováni jsme byli v malebném penzionu Jodlbauer, asi 3 km od jezera, kde nám společnost dělalo stádo jelenů. Celá skupina dojížděla postupně, a tak se v pátek jen spřádali plány na sobotní potápění. Vybrána byla lokalita Ofen.

Lokalita Ofen se nachází ve vzdálenosti 12,4 km od města Schörfling am Attersee. Parkování je dostatečné pro několik aut. Lokalita má dva vstupy do vody. Jsou zde nově udělány železné schody do vody, nebo můžete jít pozvolným vstupem. My jsme si na všechny tři ponory vybrali ten druhý. Přímo u vstupu ve 4 m jsou zbytky kamen, vlevo trubky od kamen a v 6 až 9 metrech je pramice (dekompresní lodička). Pod loďkou je stěna začínající cca ve 30 metrech, padající do 70 metrů a hlouběji. Pro první sobotní ponor jsme vybrali trasu od loďky na stěnu a pak plavání ve 40 m hloubky na jih a zpět. Prohlídli jsme si stěnu a při výstupu v 21 metrech provedli gas switch na 50 % Nitrox. Po všech předepsaných dekompresních pauzách nás čekal v 6 metrech opět gas switch na kyslík. A pak 5minutová dekomprese s vypuštěním bójky. 50minutový ponor jsme si náležitě užili a odměnou nám bylo jasné slunečné počasí a sluníčko, které nás po pobytu ve 3 °C studené vodě pěkně ohřálo.

Dle plánu byl na sobotu ještě jeden ponor, tentokrát na severní stranu stěny a opět do hloubky 40 metrů. Bylo to cca 5 minut plavání v malé hloubce a pak postupné klesání na dohodnutou hloubku. Ve 40 metrech nás napřed zaujal dřevěný kříž a pod ním ve skalním převisu figurka Madonny. Následovalo 15cti minutové plavání v dosažené hloubce a pak opět návratové procedury do 21 metrů. Přechod na 50 % Nitrox a v 6 metrech opět přechod na kyslík. Po 55 minutách hladina a slunečné počasí. Krátký debriefing. Zhodnotili jsme, co se povedlo, někdy i nepovedlo. Zabalili věci a vzhůru na penzion, kde nás čekala teplá sprcha a dost pozdní oběd.

V neděli jsme byli na lokalitě Ofen již v osm hodin ráno, a tak jsme měli celou lokalitu jen pro sebe. Volba při briefingu před ponorem padla opět na to, ponor realizovat na stěnu s Madonnou a tam si vše řádně prohlédnout. Opět plavání cca 7 minut v malé hloubce, tentokráte s úkolem vzájemně sdílet plyn na dlouhé hadici u obou členů buddy týmu. Zdárně vykonáno, tak vzhůru „dolů“. Dosažené hloubka 40 metrů. Patnácti minutové plavání s dodržováním maximální stanovené hloubky +/- 1 metr. Viditelnost byla na hranici 15 až 20 metrů a od cca 20 metrů hloubky po hladinu nebylo nutné používat baterku. Pak opět výstup do 21 metrů, přechod na 50 % Nitrox a veškeré dekompresní procedury. Dosáhnutí šesti metrové hloubky, přechod na kyslík, vypuštění dekompresní bójky a povinná dekomprese. Parádní ponor s celkovým časem 55 minut.

Vše pěkně zabalit, nic na parkovišti nenechat a zpět domů. Cesta ubíhala v pohodě, jen v Čechách jsme narazili na dopravní komplikace v podobě opravy některých silničních úseků. Rakousko jsme si náležitě užili. Počasí nám přálo. Vodu o teplotě 3 °C jsme po několika minutách na sluníčku ani nevnímali. Určitě se ještě letos do Horních Rakous vrátíme a pokoříme hloubku 60 až 70 metrů.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..